Monthly Archives: February 2009

Linux voor beginners : het gratis starter pack

Published by:

Als je net als ik met Linux begint, heb je de eerste weken meer vragen dan antwoorden en bijna alles wat je doet loopt verkeerd af. Om de frustratie nog groter te maken lijkt het alsof alle Linux kenners kilometers ver op je vooruit zijn. Hun antwoorden en oplossingen die je kan vinden op het internet zijn gefragmenteerd en cryptisch. Maar als je genoeg geduld hebt en niet opgeeft vind je af en toe een artikel in begrijpbare taal. Zo sukkel je dan van het ene probleem in het andere, tenminste, als je hier stopt met lezen. Want de jongens van Linux Format hebben een fantastisch boek geschreven voor de beginners. Het 130 pagina’s tellende boek leidt je doorheen het hele OS, geeft tips en lost problemen op. Maar het toppunt moet nog komen. Je kan het GRATIS downloaden bij Tuxradar. Geïnteresseerd? Surf naar Download the Linux Starter Pack.

Linux distribution kiezen, welke linux is goed voor mij?

Published by:

Wie met Linux begint heeft de keuze uit een grote waaier van mogelijkheden. Linux komt in de vorm van distributies (distributions, distros). Een gigantische lijst en een rangschikking is te vinden op distrowatch. De top 5 distributies van dit moment is Ubuntu op één, gevolgd door openSUSE, Mint, Fedora en op vijf Debian. Ubunto is gebaseerd op Debian, de meest uitgebreide Linux distributie op dit moment. Een goede vergelijking tussen Debian en Fedora lees je hier.

Ruwweg bestaat een Linux distributie over een Linux Kernel en een Dekstop Manager (windows). De desktop manager (bureaublad) is een programma dat op Linux draait en welke voor een grafische interface zorgt. Er is keuze uit verschillende desktop managers. De meest populaire zijn KDE en Gnome. KDE is voor mensen die veel knopjes en mogelijkheden leuk vinden, Gnome is voor mensen die een simpele desktop waarderen. De verschillen in uiterlijk zijn niet zo groot.

Wie over een goede videokaart beschikt kan bovenop de desktop manager nog allerlei effecten installeren via Compiz Fusion. Ook de taakbalk heeft een alternatief, Docky, welke sterk op de Apple taakbalk lijkt.

Umbuntu 8 desktop effects:

Desktop met Compiz Fusion (Compiz)

Annoying beep when pressing multiple keys like FGH or shift

Published by:

Press and hold the F, G, and H keys together at the same time. You should hear a beep. Is it the same beep you’re complaining about?

To turn it off:

Right click My Computer
Hardware Tab
Device Manager
View button at the top
Show Hidden Devices
Non-Plug and Play Drivers
Beep

Right Click “Beep” and hit “Disable.”

Restart your computer, and it should go away. Try the FGH thing again.

Play embed YouTube video at specific start time

Published by:

NOTE: The feature only works for embedded clips, not links. Read the update to know how to hot-link to a segment in a video..

By adding the time in seconds behind the movie URL in embedded youtube clips, you can let the embed video start at a given time.

In this example 20 seconds into the clip:


becomes:
http://www.youtube.com/v/A-9HuQZ7kkI&hl=nl&fs=1&start=20

<object width=”480″ height=”295″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/A-9HuQZ7kkI&hl=nl&fs=1&start=20“></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/A-9HuQZ7kkI&hl=nl&fs=1&start=20” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”480″ height=”295″></embed></object>

result: (the video jumps to 20 SECONDS immediately)