Linux distribution kiezen, welke linux is goed voor mij?

Wie met Linux begint heeft de keuze uit een grote waaier van mogelijkheden. Linux komt in de vorm van distributies (distributions, distros). Een gigantische lijst en een rangschikking is te vinden op distrowatch. De top 5 distributies van dit moment is Ubuntu op één, gevolgd door openSUSE, Mint, Fedora en op vijf Debian. Ubunto is gebaseerd op Debian, de meest uitgebreide Linux distributie op dit moment. Een goede vergelijking tussen Debian en Fedora lees je hier.

Ruwweg bestaat een Linux distributie over een Linux Kernel en een Dekstop Manager (windows). De desktop manager (bureaublad) is een programma dat op Linux draait en welke voor een grafische interface zorgt. Er is keuze uit verschillende desktop managers. De meest populaire zijn KDE en Gnome. KDE is voor mensen die veel knopjes en mogelijkheden leuk vinden, Gnome is voor mensen die een simpele desktop waarderen. De verschillen in uiterlijk zijn niet zo groot.

Wie over een goede videokaart beschikt kan bovenop de desktop manager nog allerlei effecten installeren via Compiz Fusion. Ook de taakbalk heeft een alternatief, Docky, welke sterk op de Apple taakbalk lijkt.

Umbuntu 8 desktop effects:

Desktop met Compiz Fusion (Compiz)

1 thought on “Linux distribution kiezen, welke linux is goed voor mij?

  1. Walter, door het distri bos zie ik inderdaad de juiste distri niet meer.
    Naar diverse disti’s gekeken, mint, ubuntu, kali, DS, puppy, Q4OS Pardus, Elementary en nog een paar. ik denk dat SolusOS en of Q4OS voor mij interressant kunnen zijn ( meest vertrouwde schil) maar dan moet het windows genialogies programma Brothers Keeper 7.1 wel gaan draaien, onder wine lukt dat (mij) nog niet. Het probleem is dus niet zo zeer Linux maar de mogelijkheid om bestaande Data Bases te draaien. Voor zover ik het kan beoordelen zit ik voor mijn hobby helaas gewoon vast aan Windows. Maar als ik iets over het hoofd zie hoor ik graag van je.

Leave a Comment